Reklama

Reklama

Ciasta z galaretką

Lekkie, puszyste, delikatne są doskonałym deserem na czas Wielkiego Postu.

Na ciemnym spodzie

Składniki

  • paczka pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 kostki masła
  • płatki migdałowe

Składniki - pianka

  • pojemnik mielonego sera
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 cytryny
  • Dekoracja: galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

1. Pierniczki pokrusz, zmiksuj z migdałami. Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj do pierniczków, wymieszaj. Wyłóż formę. 

2. Ser zmiksuj. Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź. Cytryny sparz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, dodaj do sera. Wymieszaj z galaretkami. Wstaw do lodówki na pół godziny, by masa lekko stężała. 

3. Wylej masę serową na ciemny spód, wyrównaj, wstaw do lodówki na godzinę. Gdy masa zastygnie, wylej galaretkę, schłodź. 

Tort z kremem

Składniki

  • 7 jaj
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 1/2 szklanki dżemu malinowego lub porzeczkowego
  • duży pojemnik śmietany kremówki 36 proc.
  • 6 łyżek cukru pudru
  • galaretka malinowa lub porzeczkowa

Składniki - wierzch

  • 2 galaretki
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodając po łyżce cukru, potem żółtka, ubijaj 5 minut. Wsyp powoli mąki i proszek do pieczenia. Ubij. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, przekrój. Spodni blat posmaruj dżemem, przykryj drugim. 

2. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Schłodź. Wylej na talerz, odstaw, by zastygła. Posiekaj ją drobniutko. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj galaretkę, ułóż krem na drugim blacie. Roztop galaretki, schłodź. Gdy lekko stężeją, wyłóż je na śmietanowy krem, odstaw do lodówki do zastygnięcia. Dekoruj śmietaną, miętą. 

Reklama

Owocowy kopiec kreta

Składniki - kula

  • 3 grejpfruty
  • 2 pomarańcze
  • 2 galaretki winogronowe

Składniki - krem

  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka

Składniki - dekoracja

  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • ruloniki mlecznej czekolady
  • galaretki w cukrze

Sposób pzygotowania

1. Grejpfruty i pomarańcze umyj, sparz skórkę, obierz, posiekaj. Wrzuć do blendera, zmiksuj. Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj. Ostudź. Zalej nimi zmiksowane owoce, wlej całość do dużej miski, wstaw do lodówki do zastygnięcia. 

2. Ugotuj budyń, schłodź. Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj po łyżce budyniu, ucieraj, aż wszystko się połączy. Miskę z galaretką wstaw do wrzątku, odwróć, wyjmij na półmisek. 

3. Na wierzchu galaretki ułóż krem. Posyp startą czekoladą, udekoruj rulonikami czekolady i galaretkami owocowymi.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje