Ciasta z jabłkami
Pyszne i aromatyczne! W sam raz do kawy.
Z musem i pianką
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dołącz pozostałe składniki i zagnieć. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, sok z cytryny, połącz z cukrem, masłem, cynamonem i jabłkami, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do czasu, aż woda odparuje. Następnie odstaw do wystudzenia.
3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Podpiecz przez 15 minut w 200°C. Białka ubij, dodając do piany po łyżce cukru. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i pianę. Pokrusz pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
Jabłka schowane w kopercie
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Posiekane masło połącz z cukrem i mąką. Pokruszone drożdże wymieszaj ze śmietaną i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, posyp cynamonem i pokrój na kwadraty o bokach 5 cm. W każdym, po środku, układaj jabłka, rogi zlep na górze.
2. Ciastka ułóż na blasze i piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. Posyp cukrem pudrem.