Ciasta z jabłkami
Pyszne i aromatyczne! W sam raz do kawy.

Z musem i pianką
Składniki
- kostka masła
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka cynamonu
- mus
- 1,5 kg jabłek
- 1/3 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka masła
- łyżka cynamonu
- dodatki
- 4 białka jaj
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dołącz pozostałe składniki i zagnieć. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, sok z cytryny, połącz z cukrem, masłem, cynamonem i jabłkami, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do czasu, aż woda odparuje. Następnie odstaw do wystudzenia. 3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Podpiecz przez 15 minut w 200°C. Białka ubij, dodając do piany po łyżce cukru. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i pianę. Pokrusz pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

Jabłka schowane w kopercie
Składniki
- 2 jabłka
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki drożdży
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- łyżka cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Posiekane masło połącz z cukrem i mąką. Pokruszone drożdże wymieszaj ze śmietaną i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, posyp cynamonem i pokrój na kwadraty o bokach 5 cm. W każdym, po środku, układaj jabłka, rogi zlep na górze. 2. Ciastka ułóż na blasze i piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. Posyp cukrem pudrem.