Reklama

Reklama

Ciasta z jabłkami

Pyszne i aromatyczne! W sam raz do kawy.

Z musem i pianką

Składniki

  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka cynamonu

Składniki - mus

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • łyżka cynamonu

Składniki - dodatki

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dołącz pozostałe składniki i zagnieć. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, sok z  cytryny, połącz z cukrem, masłem, cynamonem i jabłkami, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do czasu, aż woda odparuje. Następnie odstaw do wystudzenia. 

3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Podpiecz przez 15 minut w 200°C. Białka ubij, dodając do piany po łyżce cukru. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i pianę. Pokrusz pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje