Reklama

Reklama

Ciasta z lekką bezą

Oto trzy przepisy na ciasta z lekką bezą i dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Zaskocz swoich domowników wypiekiem, który podbije serca każdego łasucha.

Migdałowy kołacz z kruszonką

Czas przyrządzenia: 85 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. migdałów (posiekanych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek

Składniki - beza:

  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny

Składniki - dodatkowe:

  • 60-70 dag czerwonych porzeczek
  • masło i trochę mąki do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem i migdałami. Dodaj cukier i żółtka. Zagnieć. Ok. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika, a resztę do lodówki na 30 minut. 

2. Tortownicę (26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Spód wylep grubą warstwą ciasta schłodzonego w lodówce. Beza: z soku i cukru ugotuj syrop cukrowy. 

3. Białka ubij na sztywno. Do piany z białek cienkim strumieniem wlej gorący syrop. Miksuj na wysokich obrotach, aż do wystudzenia bezy. 

4. Porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Bezę rozsmaruj na cieście. Posyp porzeczkami. Zamrożone ciasto zetrzyj na owoce. Piecz ok. 45 minut w 180 st.

Dobre rady cukiernika

Reklama

Miskę, w której ubijasz białka, przetrzyj sokiem z cytryny. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie ma na niej tłuszczu, który bardzo utrudnia ubicie sztywnej piany. 

Mniej więcej połowę mąki pszennej zastąp krupczatką, a kruche ciasto będzie jeszcze bardziej sypkie. 

Blachę, którą wykładasz pergaminem, posmaruj wodą. Ten prosty patent sprawi, że papier będzie lepiej przylegał, także w rogach. 

Owoce jagodowe płucz pod bieżącą wodą. Nie mocz ich w miseczce, bo szybko nasiąkają wodą i tracą smak.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje