Ciasta z lekką bezą

Pyszne migdałowe ciasto z lekką bezą i porzeczkami
Pyszne migdałowe ciasto z lekką bezą i porzeczkami123RF/PICSEL

Migdałowy kołacz z kruszonką

Składniki

- ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. migdałów (posiekanych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek

- beza:

  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny

- dodatkowe:

  • 60-70 dag czerwonych porzeczek
  • masło i trochę mąki do tortownicy
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Orzechowa tarta z masą jagodową
Orzechowa tarta z masą jagodową123RF/PICSEL

Orzechowa tarta z masą jagodową

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka zimnego masła
  • po 1/3 szklanki orzechów laskowych i włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 torebki budyniu waniliowego (albo migdałowego)
  • 1 i 1/2 szkl. jagód (wcześniej umytych, oczyszczonych i dobrze osuszonych)
  • tłuszcz do formy
12 porcji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy placek z różową pianką
Porzeczkowy placek z różową pianką123RF/PICSEL

Porzeczkowy placek z różową pianką

Składniki

  • 2 kostki masła
  • 4 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru brązowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 czubate szkl. cukru białego
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 1 szkl. jagód albo borówek
24 porcji

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?