Ciasta z migdałami
Te wypieki napełnią Twój dom takim aromatem, że nikt mu się nie oprze, a słodkości znikną z talerzy.
Babka ze śliwkami
Sposób przygotowania
1. Migdały posiekaj. Mąkę przesiej. Jajka i cukier ubij. Wlej olej, miksuj. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jogurt, cukier waniliowy i połowę migdałów. Delikatnie wymieszaj.
2. Formę wyściel papierem do pieczenia i wlej masę. Na wierzch wyłóż śliwki. Piecz 50 minut w temp. 160°C. Wyjmij, wystudź i posyp resztą migdałów.
Wieniec frankfurcki
Sposób przygotowania
1. Wiśnie osącz na sitku. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wrzuć wiśnie, rodzynki, wlej aromat i wymieszaj.
2. Ciasto przełóż do okrągłej formy z kominem, posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w temp. 180°C ok. 45 minut.
3. Ostudzone ciasto wyciągnij z formy i przekrój na 3 blaty. Śmietanę i serek zmiksuj, stopniowo dodawaj cukier. Na dolny blat wyłóż 1/3 kremu, przykryj drugim, wyłóż krem, przykryj górnym blatem. Posmaruj resztą kremu. Migdały upraż na suchej patelni, wystudź i posyp wierzch. Wstaw do lodówki na 2 godziny.