Ciasta z migdałami

Te wypieki napełnią Twój dom takim aromatem, że nikt mu się nie oprze, a słodkości znikną z talerzy.

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Babka ze śliwkami

Składniki

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka drobnego cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 20 dag migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 30 dag mrożonych śliwek
1 min
14 porcji

Sposób przygotowania

1. Migdały posiekaj. Mąkę przesiej. Jajka i cukier ubij. Wlej olej, miksuj. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jogurt, cukier waniliowy i połowę migdałów. Delikatnie wymieszaj. 

2. Formę wyściel papierem do pieczenia i wlej masę. Na wierzch wyłóż śliwki. Piecz 50 minut w temp. 160°C. Wyjmij, wystudź i posyp resztą migdałów. 

Wieniec frankfurcki
Wieniec frankfurcki 123RF/PICSEL

Wieniec frankfurcki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropel aromatu
  • migdałowego

- krem

  • 25 dag serka mascarpone
  • duże opakowanie słodkiej śmietany 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru

- dodatki

  • 40 dag mrożonych wiśni
  • 15 dag migdałów w płatkach
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania

1. Wiśnie osącz na sitku. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wrzuć wiśnie, rodzynki, wlej aromat i wymieszaj. 

2. Ciasto przełóż do okrągłej formy z kominem, posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w temp. 180°C ok. 45 minut.

3. Ostudzone ciasto wyciągnij z formy i przekrój na 3 blaty. Śmietanę i serek zmiksuj, stopniowo dodawaj cukier. Na dolny blat wyłóż 1/3 kremu, przykryj drugim, wyłóż krem, przykryj górnym blatem. Posmaruj resztą kremu. Migdały upraż na suchej patelni, wystudź i posyp wierzch. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas