Ciasteczka adwentowe
Święta coraz bliżej a Adwent w pełni. Kiedy wieczory sa długie, a my powoli myślimy o choince i prezentach, lubię zabrać się za pieczenie ciasteczek adwentowych i pierniczków.
Zaczynam oczywiscie od tych pierwszych, ale wszystkie tego typu słodycze powinny trochę poleżakować zanim zostaną zjedzone.
Dzisiaj proponuję znane niemieckie Vanillekipferl, które możemy przygotować w bardzo prosty sposób.
Co potrzebujemy?
- 2 i ½ szklanki (ok. 300g) mąki
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
125 g zmielonych migdałów
250 g masła
Cukier waniliowy lub cukier poder do pozypania
Jak robimy?
Krok 1: Mielimy migdały, albo po prostu kupujemy już zmielone
Krok 2: W misce mieszamy razem makę, cukier waniliowy i zmielone migdały.
Krok 3: Do suchych produktów dodajemy masło i jaja. Wyrabiamy mikserem (na małych obrotach) lub ręcznie do momentu aż powstanie nam gładkie,jednolite ciasto.
Krok 4: Ciasto zostawiamy przykryte, w pokojowej temperaturze na ok. 30 minut.
Krok 5: Nagrzewamy piekarnik do ok. 180°C
Krok 6: Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 7: Ciasto dzielimy na ok 10 równych części. Z każdej z nich robimy rulon grubości ok. 3 centymetrów. Każdy rulon kroimy w poprzek na cienkie ok 0,5-1cm kawałeczki.
Krok 8: Z każdego małego kawałeczka rolujemy mały rulonik, który nastepnie formujemy w malutki rogalik (im mniejsze tym lepsze).
Krok 9: Rogaliki kładziemy na blaszce (na papierze do pieczenia) i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy ok. 10-12 minut.
Krok 10: Po wyjeciu z piekarnika proponuje od razu je posypać lub nawet poobracać w misce z cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.
Krok 11: po ostygnięciu rogaliki pakujemy do pudełka, puszki, gdzie leżakują ok. 2 tygodni (a w zasadzie im dłużej tym lepiej).
Rogaliki idealnie nadają się na male słodyczowe prezenty. Możemy zapakowac je albo w folię przezroczystą albo w male pudełeczka