Ciasteczka adwentowe

Święta coraz bliżej a Adwent w pełni. Kiedy wieczory sa długie, a my powoli myślimy o choince i prezentach, lubię zabrać się za pieczenie ciasteczek adwentowych i pierniczków.

Ciasteczka Adwentowe
Ciasteczka AdwentoweBeMam

Zaczynam oczywiscie od tych pierwszych, ale wszystkie tego typu słodycze powinny trochę poleżakować zanim zostaną zjedzone.

Dzisiaj proponuję znane niemieckie Vanillekipferl, które możemy przygotować w bardzo prosty sposób.

Co potrzebujemy?

- 2 i ½ szklanki (ok. 300g) mąki

½ szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 jajka

125 g zmielonych migdałów

250 g masła

Cukier waniliowy lub cukier poder do pozypania

Jak robimy?

Krok 1: Mielimy migdały, albo po prostu kupujemy już zmielone

Krok 2: W misce mieszamy razem makę, cukier waniliowy i zmielone migdały.

Krok 3: Do suchych produktów dodajemy masło i jaja. Wyrabiamy mikserem (na małych obrotach) lub ręcznie do momentu aż powstanie nam gładkie,jednolite ciasto.

Krok 4: Ciasto zostawiamy przykryte, w pokojowej temperaturze na ok. 30 minut.

Krok 5: Nagrzewamy piekarnik do ok. 180°C

Krok 6: Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 7: Ciasto dzielimy na ok 10 równych części. Z każdej z nich robimy rulon grubości ok. 3 centymetrów. Każdy rulon kroimy w poprzek na cienkie ok 0,5-1cm kawałeczki.

Krok 8: Z każdego małego kawałeczka rolujemy mały rulonik, który nastepnie formujemy w malutki rogalik (im mniejsze tym lepsze).

Krok 9: Rogaliki kładziemy na blaszce (na papierze do pieczenia) i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy ok. 10-12 minut.

Krok 10: Po wyjeciu z piekarnika proponuje od razu je posypać lub nawet poobracać w misce z cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.

Krok 11: po ostygnięciu rogaliki pakujemy do pudełka, puszki, gdzie leżakują ok. 2 tygodni (a w zasadzie im dłużej tym lepiej).

Rogaliki idealnie nadają się na male słodyczowe prezenty. Możemy zapakowac je albo w folię przezroczystą albo w male pudełeczka

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas