Ciasteczka bezowe z truskawkami
Doskonała na deser!
Składniki:
- 4 białka
- 20 dag drobnego cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag truskawek
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 12,5 dag serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki, odsącz, pokrój na połówki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, syp porcjami cukier, aż powstanie lśniąca sztywna piana. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj kółka. Nałóż masę do szprycerki i rozłóż ją spiralnie na narysowane kółka, tworząc placuszek (zachowaj między nimi dosyć duże odstępy). Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Od razu zmniejsz temperaturę do 90˚C. Piecz 20-30 minut. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, potem wymieszaj z serkiem mascarpone. Krem nałóż na bezy, udekoruj truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.