Ciasteczka cynamonowe (od 10. miesiąca)
Takie ciasteczka są nie tylko ozdobą świąteczne stołu - smakują doskonale. Mogą je jeść maluszki, które nie skończyły jeszcze roku.
Składniki:
- pół kostki masła,
- 2 żółtka,
- 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie),
- pół szklanki cukru,
- 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do zamrażalnika na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm.
Wykrawaj ciasteczka foremkami. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180 st. aż się lekko zrumienią (ok. 15-20 minut).