Reklama

Ciasteczka czekoladowe z fasoli

Na takie ciasteczka można pozwolić sobie raz na jakiś czas. Gorzka czekolada, którą do nich dodajemy, podobnie jak kakao zawiera sporo magnezu, potasu, żelaza i fosforu. W swoim składzie ma także polifenole pełniące rolę przeciwutleniaczy niszczących wolne rodniki, dzięki czemu nie dopuszczają do powstawania nowotworów i rozwoju miażdżycy. Oczywiście musimy uważać na ilość i upewnić się, że zawiera min. 70 proc. kakao.

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka mleka
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na jednolitą masę. Łyżką rozkładać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy ok. 2,5 cm.

Ciastka lekko spłaszczyć zwilżoną łyżką i posypać z wierzchu posiekaną czekoladą.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut.

Przepis pochodzi z książki "Dieta najedzonych dziewczyn":

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy