Ciasteczka czekoladowe z fasoli
Na takie ciasteczka można pozwolić sobie raz na jakiś czas. Gorzka czekolada, którą do nich dodajemy, podobnie jak kakao zawiera sporo magnezu, potasu, żelaza i fosforu. W swoim składzie ma także polifenole pełniące rolę przeciwutleniaczy niszczących wolne rodniki, dzięki czemu nie dopuszczają do powstawania nowotworów i rozwoju miażdżycy. Oczywiście musimy uważać na ilość i upewnić się, że zawiera min. 70 proc. kakao.
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na jednolitą masę. Łyżką rozkładać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy ok. 2,5 cm.
Ciastka lekko spłaszczyć zwilżoną łyżką i posypać z wierzchu posiekaną czekoladą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z książki "Dieta najedzonych dziewczyn":