Ciasteczka czekoladowe z migdałami
Kruchy deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 9 dag cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao lub 10 dag gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 4 krople aromatu migdałowego
- 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Ucieraj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra, wycinaj z niego kółka. Ciasteczka układaj na papierze do pieczenia, posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 20 minut w temperaturze 180˚C.