Ciasteczka korzenne

Składniki
- Jajko
- 200 g cukru np. Dry Demerara Diamant
- 2 łyżki Syropu Trzcinowego np. Diamant
- 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu)
- 1 Łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g miękkiego masła
- 420 g mąki
- 1 białko, roztrzepane
Sposób przygotowania
Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę, następnie zmiksować z syropem, przyprawami i sodą. Dodać pokrojone masło i mąkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm, świątecznymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i posypać cukrem Diamant Dry Demerara. Piec 15-20 minut w 180° C. Studzić na kratce, można przed podaniem polać lub maczać w Syropie Trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao.
Wersja pomarańczowa:
Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie można do podstawowego przepisu dodać 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy. Lub zmienić przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodać 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.