Ciasteczka morelowe z rozmarynem
Mieszanie ze sobą z pozoru kontrastowych smaków to największa radość w kuchni. Lubimy czasem mieszać słodkie ze słonym. Tym razem proponujemy kruche ciasteczka z morelami i rozmarynem.
Połączenie nieoczywistych składników sprawi, że kruche ciasteczka, łączące aromat moreli i rozmarynu znajdą uznanie wśród lubiących słodkości, jak i wolących wytrawne smaki. Zapach, unoszący się z piekarnika, urzeknie każdego.
Substancje obecne w suszonych morelach odpowiadają za regulowanie ciśnienia krwi oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Owoce te zalecane są w diecie anemików oraz osób chorujących na osteoporozę. Dostarczają witamin A i C, które wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają procesom starzenia się skóry oraz chronią przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: 4-5 suszonych moreli, 1 jajko, 100 g brązowego cukru, 100 g cukru pudru, 120 g lekko solonego masła, 8 liści rozmarynu, 200 g mąki pszennej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. W misce ubijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. Roztapiamy masło i dolewamy do jajek, uważając, by masło nie było zbyt gorące. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednorodną masę.
Kroimy morele na małe kawałki i siekamy rozmaryn. Dodajemy do przygotowywanego ciasta. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Ciasteczka nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to robić przez rękaw cukierniczy albo po prostu, łyżką. Pieczemy przez 10 minut.
Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej przechowywać je w puszce lub słoiku, w suchym miejscu, aby pozostały chrupiące i nie łapały wilgoci. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras