Ciasteczka owsiano - orzechowe
Ich przygotowanie wraz z pieczeniem trwa tylko pół godziny!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 300 g dowolnej mieszanki, np. mielonych orzechów włoskich lub laskowych, pestek słonecznika, dyni, orzeszków piniowych, płatków migdałowych
- łyżeczka cynamonu
- 2 całe jajka
- 2 banany
- łyżeczka cukru brzozowego
Sposób przygotowania:
- Banany rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.
- Dodajemy pozostałe składniki i znów dokładnie mieszamy. Formujemy płaski płat ciasta i kroimy na prostokąty lub formujemy z masy małe placuszki. Na wierzchu każdego robimy kratkę widelcem.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, żeby ciasteczka się nie posklejały.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Pieczemy, aż się zrumienią.
Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 30 minut