Ciasteczka podwójne z marmoladą
Gdy przyjdzie ochota na słodkie.
Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 łyżki cukru pudru
- marmolada
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj. Dodaj przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtka, śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka. Połowę ciastek posmaruj marmoladą, w drugiej połowie ciastek wytnij dziurkę w kształcie serduszka. Ciastka połącz ze sobą. Do drugiej porcji ciastek zrób lukier z cukru i wody. Nałóż na ciastko, przykryj drugim, udekoruj lukrem.
3. Ciastka piecz 15 minut w temp. 200˚C. Gorące posyp cukrem pudrem.