Ciasteczka sekerpare

Tradycyjny przysmak z kuchni tureckiej z wyrazistym cytrynowym aromatem. Podczas rodzinnego świętowania doskonale sprawdzi się jako przekąska dla gości.

Trudno poprzestać na jednym
Trudno poprzestać na jednym123RF/PICSEL

1. Cytrynę starannie myjemy, wyciskamy z niej sok. Skórkę ścieramy na tarce.

2. Do garnka wsypujemy 1 i 1/2 szklanki cukru, zalewamy je dwiema szklankami wody, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez 20 min. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestygnięcia. Powstały syrop odstawiamy.

3. Masło umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia. 

4. Mąkę i semolinę przesiewamy do miseczki, robimy wgłębienie, wlewamy tam rozpuszczone masło, dosypujemy cukier, dodajemy startą skórkę z cytryny, oliwę, proszek do pieczenia, jajka i 1/2 szklanki cukru. Łączymy składniki i zagniatamy z nich ciasto. Wyrabiamy je ręcznie, aż będzie jednolite i sprężyste.

5. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką (ma postać ok. 15-20 min.)

6. Z ciasta formujemy spłaszczone kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdej kuleczki umieszczamy migdał. 

7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasteczka ok.20 min. Gotowe polewamy przestudzonym syropem cytrynowym. Pozostawiamy do przeschnięcia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas