Ciasteczka sekerpare
Tradycyjny przysmak z kuchni tureckiej z wyrazistym cytrynowym aromatem. Podczas rodzinnego świętowania doskonale sprawdzi się jako przekąska dla gości.
1. Cytrynę starannie myjemy, wyciskamy z niej sok. Skórkę ścieramy na tarce.
2. Do garnka wsypujemy 1 i 1/2 szklanki cukru, zalewamy je dwiema szklankami wody, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez 20 min. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestygnięcia. Powstały syrop odstawiamy.
3. Masło umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia.
4. Mąkę i semolinę przesiewamy do miseczki, robimy wgłębienie, wlewamy tam rozpuszczone masło, dosypujemy cukier, dodajemy startą skórkę z cytryny, oliwę, proszek do pieczenia, jajka i 1/2 szklanki cukru. Łączymy składniki i zagniatamy z nich ciasto. Wyrabiamy je ręcznie, aż będzie jednolite i sprężyste.
5. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką (ma postać ok. 15-20 min.)
6. Z ciasta formujemy spłaszczone kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdej kuleczki umieszczamy migdał.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasteczka ok.20 min. Gotowe polewamy przestudzonym syropem cytrynowym. Pozostawiamy do przeschnięcia.