Ciasteczka z galaretką
Wyglądają pięknie i smakują wyśmienicie. Ciasteczka z galaretką, to ulubiony deser dzieci. Możesz je zrobić na biszkoptach, lub bezglutenowym, biszkoptowym spodzie - jeśli dodasz odrobinę kakao będzie brązowy.
Składniki:
- biszkopciki bezglutenowe
- 10 dkg mielonych migdałów
- galaretka owocowa
- czekolada mleczna
- czekolada gorzka
- konfitury malinowe
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Ciepła galaretkę przelać do foliowego woreczka, który należy umieścić w wysokim wąskim kieliszku, o kształcie walca. Włożyć do lodówki, aby galaretka dobrze zastygła.
Biszkopciki smarować cienko konfiturą. Zastygłą galaretkę kroić na talarki o wielkości mniejszej, niż obwód biszkopcika, układać na ciastku z konfiturą. Wszystkie ciasteczka układać na tacy, stopić czekoladę mleczną.
Wlać ją do woreczka, dziurawiąc lekko jeden jego koniec, wyciskać czekoladę, tworząc dowolny wzór na ciasteczkach. To samo zrobić w czekolada gorzka i również ozdobić ciasteczka. Na koniec posypać je siekanymi migdałami. Wstawić do lodówki.