Ciasteczkowa łączka
20 sztuk, czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal.

Składniki
- 5 łyżek masła
- 6 łyżek cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- kolorowe barwniki spożywcze
- posypka cukrowa
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj całe jajko oraz łyżkę mleka. Na koniec wsyp mąkę przesianą razem naturalnym gorzkim kakao. Z przygotowanych składników starannie zagnieć gładkie ciasto, schłodź. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami w kształcie kwiatków oraz motylka powycinaj ciasteczka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
3. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj lukier.
4. Cukier puder utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny (i, ewentualnie, odrobiną wrzątku). Podziel na porcje. Każdą zabarw na inny kolor, używając różnych barwników spożywczych.
5. Zimne ciastka pomaluj kolorowymi lukrami i ozdób kolorową posypką cukrową.