Ciasteczkowa łączka
20 sztuk, czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal.
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj całe jajko oraz łyżkę mleka. Na koniec wsyp mąkę przesianą razem naturalnym gorzkim kakao. Z przygotowanych składników starannie zagnieć gładkie ciasto, schłodź.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami w kształcie kwiatków oraz motylka powycinaj ciasteczka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
3. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj lukier.
4. Cukier puder utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny (i, ewentualnie, odrobiną wrzątku). Podziel na porcje. Każdą zabarw na inny kolor, używając różnych barwników spożywczych.
5. Zimne ciastka pomaluj kolorowymi lukrami i ozdób kolorową posypką cukrową.