Ciastka brownie z kaszy jaglanej
Zdrowa przekąska.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 banany
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 5 łyżek kakao
- 125 g gorzkiej czekolady
- 8 daktyli (bez pestek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
- szczypta anyżu (opcjonalnie)
- 50 g mielonego lnu
- 50 g dowolnej mąki z orzechów lub nasion
Przygotowanie:
1. Kaszę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:3. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Odstaw na 30 minut, aby ostygła. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i daktyle. Zmiksuj wszystko na krem.
2. Rozpuść w kąpieli wodnej 100 g czekolady. Dodaj ją do kremu z kaszy. Dołóż kakao, cynamon, anyż, wanilię, len, mąkę z orzechów i banany. Miksuj, aż uzyskasz gładkie i lepkie ciasto. Resztę czekolady posiekaj, dodaj do ciasta i mieszaj 1-2 minuty. Odstaw ciasto na minimum 30 minut, aby przeschło i zgęstniało.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj w dłoniach kulki i układaj na blasze, lekko je przy tym rozpłaszczając (zachowaj odstępy, bo ciastka trochę urosną).
4. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, wyjmij i ostudź.