Ciastka brownie z kaszy jaglanej

Zdrowa przekąska.

Tradycyjne ciastka brownie warto zastąpić tymi na bazie kaszy
Tradycyjne ciastka brownie warto zastąpić tymi na bazie kaszy 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 8 daktyli (bez pestek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii
  • szczypta anyżu (opcjonalnie)
  • 50 g mielonego lnu
  • 50 g dowolnej mąki z orzechów lub nasion

Przygotowanie:

1. Kaszę opłucz, zalej wodą w proporcji 1:3. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Odstaw na 30 minut, aby ostygła. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i daktyle. Zmiksuj wszystko na krem.

2. Rozpuść w kąpieli wodnej 100 g czekolady. Dodaj ją do kremu z kaszy. Dołóż kakao, cynamon, anyż, wanilię, len, mąkę z orzechów i banany. Miksuj, aż uzyskasz gładkie i lepkie ciasto. Resztę czekolady posiekaj, dodaj do ciasta i mieszaj 1-2 minuty. Odstaw ciasto na minimum 30 minut, aby przeschło i zgęstniało.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj w dłoniach kulki i układaj na blasze, lekko je przy tym rozpłaszczając (zachowaj odstępy, bo ciastka trochę urosną).

4. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, wyjmij i ostudź.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas