Ciastka opończowe po staropolsku.
W Nowy Rok pieczono rozmaite ciasta, tak by każdy spróbował czegoś pysznego. Przygotowywano wtedy ciastka opończowe.
Składniki:
- Kwartę mąki (litr)
- 18 gram drożdży
- 2 łyżki cukru
- trochę soli
- 6 jaj całych i 100 gram masła.
Przygotowanie:
1. Czwartą część tej mąki wziąć na rozczyn, drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki, a gdy ciasto jest już rozczynione, włożyć do ciepłej wody, aby podrosło. Do pozostałej mąki włożyć cukier, sól, jaja i mleko, rozczyn i masło. Wynieść na noc do piwnicy.
2. Na drugi dzień włożyć do foremek w kształcie opończy (okrągłe z dziurką), poczekać, aż wyrośnie, wstawić do gorącego pieca, upiec.