Ciasto bananowe
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Składniki na 12 porcji:
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 5 bananów
- 2 jajka
- 20 ml rumu
- 1 op. cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. gotowego lukru
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kolejno domieszaj żółtka. Odłóż jeden banan, pozostałe obierz i rozgnieć widelcem.
2. Mus bananowy dodaj do ucieranej masy. Porcjami domieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wlej rum, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno.
3. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ciastem. Przełóż do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 70 minut. Wystudź. Oblej ciasto lukrem.
4. Odłożony banan obierz, pokrój w plasterki, od razu skrop je sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta. Ew. dodatkowo udekoruj ciasto listkami mięty.
Czas przygotowania: 25 minut, pieczenie 70 minut