Ciasto brukselkowe
Na ciepło lub na zimno.
Masło stopić i ostudzić. Do 100 ml mleka dodać 5 łyżek wody, wymieszać, podgrzać i rozpuścić w tym drożdże. Mąkę i łyżeczkę soli wymieszać w misce. Dodać mleko z drożdżami i masło. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Brukselkę obgotować w osolonym wrzątku (10 minut). Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, po trzech minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na krążek o średnicy 34 cm. Ciastem wyłożyć blachę o średnicy 24 cm, brzegi lekko docisnąć. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem i odstawić w cieple miejsce jeszcze na 15-20 minut.
250 ml mleka wymieszać z jajkami, dodać szynkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Brukselkę ułożyć na cieście i zalać przygotowana mieszanką i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 minut. Ewentualnie, pod koniec, przykryć folią aluminiową. Podawać na ciepło albo na zimno.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal