Ciasto cukiniowe - nowa "warzywna" słodycz

Orzechowe ciasto cukiniowe, bardzo delikatne i miękkie, dzięki dodatkowi cukinii ma szansę pokonać ulubione przez wielu, ciasto marchewkowe. Wyjątkowy aromat i smak uzyskamy dodając kardamon i cynamon.

Do przygotowania ciasta z cukinia potrzebujemy: 200 g mąki pszennej, 5 łyżek klarowanego masła, 2 małe cukinie, utarte na tarce o grubych oczkach (ok. 150 g), 120 g cukru, 4 łyżki mielonych migdałów, 3 jajka, 1 płaską łyżkę sody oczyszczonej, 1 łyżka soku z cytryny, łyżka mielonego kardamonu, 1 łyżka mielonego cynamonu, 70 g siekanych orzechów włoskich.

Reklama

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. W misce ucieramy masło klarowane z cukrem. Dodajemy cukinię, jaja, proszek migdałowy, sok z cytryny. Całość mieszamy na gładką masę.

W misce mieszamy oddzielnie: mąkę, sodę, przyprawy i orzechy. Powstała mieszankę dodajemy do pierwszej mieszaniny.

Ciasto dokładnie mieszamy. Wlewamy do średniej tortownicy, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki.

Pieczemy około 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe. Patyczek będzie czysty, gdy ciasto będzie gotowe.

To ciasto może być podawane na podwieczorek, do popołudniowej herbatę, ale także na śniadanie, do porannej kawy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje