Ciasto cytrynowe

Aktualizacja

Ciasto cytrynowe jest doskonałym pomysłem na wakacyjny deser. Idealne na lato, proste w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające! Ciasto cytrynowe możesz przygotować i wziąć jako słodką przekąskę na podróż.

Ciasto cytrynowe jest lekkie i puszyste, idealne do popołudniowej kawy
Ciasto cytrynowe jest lekkie i puszyste, idealne do popołudniowej kawy123RF/PICSEL

Ciasto cytrynowe - sposób przygotowania

Cytrynę bardzo wymyj, następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej sok.

Zetrzyj skórkę cytryny, połącz z sokiem.

Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut. Ma powstać puszysta masa. Do miski z ubitymi jajkami powoli wlewaj olej cienką strużką. W tym czasie ubijaj cały czas na średnich obrotach. Zmniejsz obroty do niskich i dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. 

Do miski wsyp sypkie składniki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie.

Do upieczenia ciasta można użyć tortownicy o średnicy ok. 20 cm.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą.

Gotowe do pieczenia ciasto cytrynowe przełóż do formy. 

Formę z ciastem cytrynowym umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, opcja pieczenia góra-dół. Piecz około 50-60 minut. Po 45 min wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków i sprawdź, czy się nie obiera.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw jeszcze na 10 min, potem wyjmij i pozostaw do przestudzenia.

Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj także tego:

Lekka tarta cytrynowa

Ciasto cytrynowe z bezą

Ciasto cytrynowe na dwa proste sposoby

* * *

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas