Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe jest doskonałym pomysłem na wakacyjny deser. Idealne na lato, proste w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające! Ciasto cytrynowe możesz przygotować i wziąć jako słodką przekąskę na podróż.
Ciasto cytrynowe - sposób przygotowania
Cytrynę bardzo wymyj, następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej sok.
Zetrzyj skórkę cytryny, połącz z sokiem.
Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut. Ma powstać puszysta masa. Do miski z ubitymi jajkami powoli wlewaj olej cienką strużką. W tym czasie ubijaj cały czas na średnich obrotach. Zmniejsz obroty do niskich i dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Do miski wsyp sypkie składniki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie.
Do upieczenia ciasta można użyć tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą.
Gotowe do pieczenia ciasto cytrynowe przełóż do formy.
Formę z ciastem cytrynowym umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, opcja pieczenia góra-dół. Piecz około 50-60 minut. Po 45 min wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków i sprawdź, czy się nie obiera.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw jeszcze na 10 min, potem wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj także tego:
Lekka tarta cytrynowa
Ciasto cytrynowe z bezą
Ciasto cytrynowe na dwa proste sposoby
* * *
Zobacz także: