Ciasto cytrynowe z jeżynami

Herbata to nie tylko dodatek do podwieczorku czy towarzysz spotkań z przyjaciółmi. Okazuje się, że sprawdzi się także jako… syrop do ciasta. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj letnie ciasto z owocami i herbatą.

Składniki

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
  • 300 g jeżyn

Składniki - syrop

  • 500 ml wody
  • 2 torebki herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania

Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje