Ciasto czekoladowe - Koliber

Przepis na pyszne ciasto.

Składniki:

- 100 g cukru,
- 6 jajek,
- 1 1/4 kostki masła,
- 3 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej,
- 150 g orzechów włoskich,
- 150 g migdałów.

Przygotowanie:

1. Smarujemy okrągłą formę do ciasta masłem, dno wykładamy kółkiem z papieru.
2. Orzechy, migdały i dwie tabliczki czekolady mielimy na proszek w mikserze lub trzemy na tarce. Oddzielamy żółtka od białek. Masło, żółtka i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy, migdały i czekoladę i mieszamy.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby piana nie opadła.
4. Wlewamy masę do formy, wyrównujemy. Kruszymy trzecią tabliczkę czekolady i kawałeczki wciskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas