Jedzenie późnym wieczorem może mieć poważne konsekwencje. Naukowcy wykazali związek z chorobą
Choć od lat wiadomo, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na zdrowie, coraz więcej uwagi poświęca się porze spożywania posiłków. Naukowcy z niemieckiego instytutu DIfE wykazali, że późna kolacja - szczególnie jedzona tuż przed snem - może zaburzać gospodarkę glukozową i zwiększając ryzyko insulinooporności. Kto powinien uważać?

Spis treści:
Pora jedzenia ma większe znaczenie, niż sądziliśmy
Wyniki badań nad zależnością pory spożywania posiłków, a insulinoopornością, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, należącym do prestiżowego wydawnictwa The Lancet, pokazują wyraźnie - nasz rytm dobowy i metabolizm są ściśle powiązane.
Badacze z German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbrücke przypominają, że rytm dobowy odgrywa kluczową rolę w homeostazie metabolicznej, a zegary w naszych narządach i metabolizm pozostają we wzajemnych interakcjach.
W praktyce oznacza to, że organizm może różnie reagować na ten sam posiłek w zależności od pory dnia, w której go spożywamy. Wieczorne jedzenie może prowadzić do nieprawidłowych reakcji glikemicznych, nawet jeśli posiłek sam w sobie jest zdrowy - zmienia się bowiem tolerancja glukozy i sposób, w jaki organizm wydziela insulinę po jedzeniu.
Późna kolacja może zaburzyć gospodarkę cukrową
W badaniu analizowano dane 92 zdrowych osób zebrane w latach 2009-2010. Naukowcy przyjrzeli się m.in. ich nawykom żywieniowym, chronotypom (czyli biologicznemu zegarowi), wynikom badań glikemii i historii chorób. Wnioski były jednoznaczne: osoby jedzące później (szczególnie krótko przed snem), miały zaburzoną gospodarkę cukrową.
Wyniki sugerują, że późniejsza pora jedzenia ostatniego posiłku jest związana z insulinoopornością
U tych osób zaobserwowano niższą wrażliwość na insulinę, wyższy poziom tego hormonu na czczo oraz mniej efektywne przetwarzanie glukozy przez organizm.

Zobacz również: Chcesz wyglądać młodziej? Jedz białą paprykę codziennie
Eksperci: zmiana godzin jedzenia może pomóc, ale nie jest łatwa
W komentarzu do badania dietetyczka Destini Moody przypomniała, że problem zaburzeń cukrowych nie dotyczy wyłącznie osób z rozpoznaną cukrzycą.
"Chociaż powszechnie wiadomo, że czas spożywania posiłków i ich skład mają kluczowe znaczenie dla kontroli poziomu cukru we krwi i działania insuliny u osób z cukrzycą, badanie przeprowadzono na zdrowych młodych osobach z prawidłową funkcją trzustki i bez innych zaburzeń metabolicznych" - podkreśliła w rozmowie z Medical News Today.
Eksperci przyznają, że wcześniejsze spożywanie posiłków może znacząco zmniejszać ryzyko zaburzeń metabolicznych, ale w praktyce może być trudne do wprowadzenia. Styl życia, praca zmianowa, codzienna rutyna i nawyki społeczne często utrudniają zmianę godzin jedzenia. Mimo to warto rozważyć przesunięcie kolacji na wcześniejsze godziny - zwłaszcza jeśli mamy w rodzinie historię cukrzycy lub inne czynniki ryzyka, jak nadwaga, otyłość czy insulinooporność.