Ciasto czekoladowe z owocami
Tak pyszne i delikatne, że trudno się nie skusić!

Składniki
- 12 dag masła
- 1 tabl. czekolady gorzkiej i 1/2 mlecznej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- na polewę
- 1 tabl. gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- dodatkowo
- miks owoców letnich (truskawek, malin, jeżyn, borówek)
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Czekoladę i masło rozpuść. Nie doprowadzaj do wrzenia. Przestudź. Jajka i cukier utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, wystudzoną czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz 40 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto dobrze się wypiekło. 2. Dwie łyżki masła rozpuść na niewielkim ogniu, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka, a czekolada się rozpuści. Wylej polewę na wierzch ciasta, ułóż owoce.