Reklama

Reklama

Ciasto czekoladowe z owocami

Tak pyszne i delikatne, że trudno się nie skusić!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 12 dag masła
  • 1 tabl. czekolady gorzkiej i 1/2 mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - na polewę

  • 1 tabl. gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Składniki - dodatkowo

  • miks owoców letnich (truskawek, malin, jeżyn, borówek)

Sposób przygotowania

1. Czekoladę i masło rozpuść. Nie doprowadzaj do wrzenia. Przestudź. Jajka i cukier utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, wystudzoną czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz 40 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto dobrze się wypiekło. 

2. Dwie łyżki masła rozpuść na niewielkim ogniu, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka, a czekolada się rozpuści. Wylej polewę na wierzch ciasta, ułóż owoce. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy