Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Pyszne i zdrowe.
Składniki:
- 150 g cukinii
- 50 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
- 100 g nerkowców
- 75 g masła
- 50 g mąki
- 200 g brązowego cukru
- 3 kopiate łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 jajka
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Czekoladę i orzechy posiekać. Masło roztopić i nieco ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i aromatem waniliowym. Jajka umieścić w misce i ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać tłuszcz, wmieszać mąkę. Wmieszać cukinię, czekoladę i nerkowce. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką blasze (27x18 cm), wyrównać piec w 175 st. C 30-35 minut. Można oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal