Ciasto czekoladowo-kokosowe

Szybkie przygotowanie, atrakcyjny efekt.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masła
  • 250 g cukru
  • 8 jaj
  • Szczypta soli
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. 1/3 ciasta odłożyć i wmieszać kokos. . Do pozostałego ciasta wmieszać kakao i czekoladę. Blachę (32cmx39 cm) natłuścić. Nałożyć połowę ciemnego ciasta. Jasne ciasto (z kokosem) nakładać łyżką (tak, aby  były odstępy między porcjami), następnie nałożyć resztę ciemnego ciasta. Piec w 175 st. C ok. 25 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas