Ciasto czekoladowo-kokosowe
Szybkie przygotowanie, atrakcyjny efekt.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g masła
- 250 g cukru
- 8 jaj
- Szczypta soli
- Opakowanie cukru waniliowego
- 500 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 75 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- Tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. 1/3 ciasta odłożyć i wmieszać kokos. . Do pozostałego ciasta wmieszać kakao i czekoladę. Blachę (32cmx39 cm) natłuścić. Nałożyć połowę ciemnego ciasta. Jasne ciasto (z kokosem) nakładać łyżką (tak, aby były odstępy między porcjami), następnie nałożyć resztę ciemnego ciasta. Piec w 175 st. C ok. 25 minut. Oprószyć cukrem pudrem.