Składniki: - 250 g mąki krupczatki, - 100 g zimnego masła, - 2 żółtka, - 1 jajko, - 2 łyżki oleju, - szczypta soli, - 2 łyżki cukru pudru, - łyżka masła do wysmarowania formy, - łyżka mąki do posypania formy, - 0,7 kg czereśni, - 0,5 l soku wiśniowego, - 2 łyżki cukru, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 żółtko, - szczypta soli Przygotowanie: Posiekać mąkę z masłem. Dodać żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta wyłożyć dekoracyjnie i piec jeszcze 15 min. Podawać przestudzone. Czas przygotowania: 2 h.