Ciasto czereśniowe

Na letnie dni.

Składniki:

- 250 g mąki krupczatki,
- 100 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka masła do wysmarowania formy,
- łyżka mąki do posypania formy,
- 0,7 kg czereśni,
- 0,5 l soku wiśniowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli

Przygotowanie:

Posiekać mąkę z masłem. Dodać żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta wyłożyć dekoracyjnie i piec jeszcze 15 min.
Podawać przestudzone.
Czas przygotowania: 2 h.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta z owocami | ciasta | czereśnie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje