Ciasto cztery kolory

Wygląda jak tęcza i smakuje znakomicie.

Ciasto cztery kolory
Ciasto cztery koloryPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy
  • kilka łyżek maku

Dekoracja:

  • skórka z 2 pomarańczy
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

1. Margarynę utrzyj z cukrem, a następnie z żółtkami. Wlej olej, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli, wymieszaj z masą. Podziel ją na 4 części.

2. Do jednej części masy dodaj mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao. Formę wyłóż papierem, nakładaj na przemian porcje masy. Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180˚C. Udekoruj.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas