Ciasto cztery kolory
Wygląda jak tęcza i smakuje znakomicie.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel wiśniowy
- kilka łyżek maku
Dekoracja:
- skórka z 2 pomarańczy
- kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Margarynę utrzyj z cukrem, a następnie z żółtkami. Wlej olej, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli, wymieszaj z masą. Podziel ją na 4 części.
2. Do jednej części masy dodaj mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao. Formę wyłóż papierem, nakładaj na przemian porcje masy. Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180˚C. Udekoruj.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny