Ciasto drożdżowe dla dbających o linie łasuchów

Nadesłała Danusia.

Składniki:

0,5kg maki pszennej tortowej,

1 szklanka ciepłego mleka,

1 lub 2 jajka,

1lub 2 łyżki cukru,

5 dkg drożdży,

5 dkg margaryny

ewentualnie kruszonka ,

Sposob przygotowania:

Składniki mają mieć temperaturę pokojową!

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2 łyżeczkami cukru, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w cieple miejsce. Kiedy podwoją swoją pierwotną objętość, dodać je do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i ciepłym mlekiem zarobić ciasto. Nie trzeba się specjalnie wysilać. To trwa dosłownie chwilę. Na końcu dodać ostudzony tłuszcz i połączyć go z ciastem. Od razu po tym ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto ma zajmować połowę objętości foremki. Na chwilę (ok.10min.) odstawić je do podrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50min w temp.170-180 st.C Ciasto jest przepyszne, pulchniutkie, tanie i niskokaloryczne. Robi się je bardzo szybko i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś było z nim nie tak. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas