Ciasto drożdżowe z konfiturą i migdałami
Smakowity deser
Sposób przygotowania
1. Połowę mleka lekko podgrzej. Do miski przesiej 50 dag mąki, zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, połącz je z odrobiną mąki, 2 dag cukru oraz podgrzanym mlekiem. Zaczyn odstaw na 15 minut. Podgrzej resztę mleka, rozpuść w nim 10 dag masła. Do miseczki z zaczynem dosyp 5 dag cukru, dodaj jajko, sól i mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut.
2. Stop 15 dag masła. Zagnieć je na kruszonkę z resztą mąki i cukru oraz cukrem waniliowym.
3. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód wylep ciastem drożdżowym. Rozsmaruj na nim konfiturę wymieszaną z likierem. Posyp migdałami i kruszonką. Przykryj, odstaw jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 35 minut.