Reklama

Reklama

Ciasto drożdżowe z konfiturą i migdałami

Smakowity deser

Czas przyrządzenia: 95 minut + pieczenie 35 minut
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 80 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 22 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 migdałów pokrojonych w cienkie słupki
  • 40-50 dag konfitury z owoców leśnych
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Połowę mleka lekko podgrzej. Do miski przesiej 50 dag mąki, zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, połącz je z odrobiną mąki, 2 dag cukru oraz podgrzanym mlekiem. Zaczyn odstaw na 15 minut. Podgrzej resztę mleka, rozpuść w nim 10 dag masła. Do miseczki z zaczynem dosyp 5 dag cukru, dodaj jajko, sól i mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. 
2. Stop 15 dag masła. Zagnieć je na kruszonkę z resztą mąki i cukru oraz cukrem waniliowym. 
3. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód wylep ciastem drożdżowym. Rozsmaruj na nim konfiturę wymieszaną z likierem. Posyp migdałami i kruszonką. Przykryj, odstaw jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło. 
4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 35 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje