Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

Ciasto „Flaga Amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi
Ciasto „Flaga Amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi materiały prasowemateriały prasowe
  • 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego
  • ½ kostki masła
  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremki
  • papier do pieczenia (opcjonalnie)
  • foremka 18 x 23 cm
  • ½ l śmietanki 30%
  • 2 garści malin
  • 1 garść borówek amerykańskich
Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki i dodaj śliwki kalifornijskie
Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki i dodaj śliwki kalifornijskiemateriały prasowemateriały prasowe
Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj boki
Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj bokimateriały prasowemateriały prasowe
Dekoruj ciasto robiąc kolejne rzędy z owoców lub bitej śmietany.
Dekoruj ciasto robiąc kolejne rzędy z owoców lub bitej śmietany.materiały prasowemateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?