Ciasto francuskie z sosem Bolognese
Ulubiony smak na nowy sposób!
Składniki:
- 8 płatów mrożonego ciasta francuskiego
- Ząbek czosnku
- Pęczek zielonej cebulki
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka oleju
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- Sól, pieprz, suszone oregano
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g przetartych pomidorów
- 80 g tartego sera
- Żółtko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać koncentrat, przetarte pomidory i poprzekrawane na pół pomidory koktajlowe, przesmażyć, lekko przestudzić. Ciasto pokroić na kwadraty. Na środek kwadratów nakładać sos, posypać serem. Rogi lekko zagiąć i posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20-25 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać oregano