Ciasto gruszkowe z imbirem
Smaki jesieni.
Składniki:
- 1 Cytryna
- 2 dojrzałe gruszki
- 15 g kandyzowanego imbiru
- 200 g masła
- Szczypta soli
- 200 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 400 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 300 g twarożku
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Z cytryny wycisnąć sok. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Imbir pokroić w kostkę.
Masło, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i imbir. Do drugiej gruszki. Do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki nakładać najpierw jasne, a następnie ciemne ciasto. Lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w 175 st. C przez 60-70 minut.
Ciasto wyjąć, odstawić. Po 15 minutach wybić z formy. Twarożek, cukier puder i 3 łyżki soku z cytryny utrzeć na kremową masę i dekorować ciasto. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce.