Reklama

Reklama

Ciasto gruszkowe z imbirem

Smaki jesieni.

Składniki:

  • 1 Cytryna
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 15 g kandyzowanego imbiru
  • 200 g masła
  • Szczypta soli
  • 200 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g twarożku
  • 100 g cukru pudru

Reklama

Przygotowanie:

Z cytryny wycisnąć sok. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Imbir pokroić w kostkę.

Masło, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i imbir. Do drugiej gruszki. Do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki nakładać najpierw jasne, a następnie ciemne ciasto. Lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec w 175 st. C przez 60-70 minut.

Ciasto wyjąć, odstawić. Po 15 minutach wybić z formy. Twarożek, cukier puder i 3 łyżki soku z cytryny utrzeć na kremową masę i dekorować ciasto. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto gruszkowe z imbirem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje