Ciasto gruszkowo-makowe
To cisto smakuje wyjątkowo. Nasza rada: Zamiast gotować mak, można przemleć go dwukrotnie przez maszynkę. Smakuje trochę inaczej, dlatego sposób przygotowania zależy od indywidualnych upodobań.
Składniki na 12 porcji:
- 35 dag maku l 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 1 torebka cukru waniliowego
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 12 dag masła
- 75 dag gruszek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki kaszy manny
- kilka listków melisy
- tłuszcz oraz mąka do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
1 Mak, śmietanę i cukier waniliowy wymieszać i gotować na małym ogniu około 20 minut, często mieszając. Przestudzić.
2 Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 10 dag cukru, sól, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem dno oraz boki natłuszczonej i obsypanej mąką blachy.
3 Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać i skropić sokiem z cytryny.
4 Pozostałe jajka utrzeć na puch z resztą cukru, połączyć z przestudzoną masą makową i kaszą manną. Masę przełożyć do formy, ułożyć gruszki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 45 minut. Podawać ciasto udekorowane listkami melisy.