Reklama

Reklama

Ciasto gruszkowo-makowe

To cisto smakuje wyjątkowo. Nasza rada: Zamiast gotować mak, można przemleć go dwukrotnie przez maszynkę. Smakuje trochę inaczej, dlatego sposób przygotowania zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki na 12 porcji:




  • 35 dag maku l 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • 75 dag gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • kilka listków melisy
  • tłuszcz oraz mąka do przygotowania formy


Reklama

Sposób przygotowania:

1 Mak, śmietanę i cukier waniliowy wymieszać i gotować na małym ogniu około 20 minut, często mieszając. Przestudzić.

2 Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 10 dag cukru, sól, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem dno oraz boki natłuszczonej i obsypanej mąką blachy.

3 Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać i skropić sokiem z cytryny.

4 Pozostałe jajka utrzeć na puch z resztą cukru, połączyć z przestudzoną masą makową i kaszą manną. Masę przełożyć do formy, ułożyć gruszki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 45 minut. Podawać ciasto udekorowane listkami melisy.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto makowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje