Ciasto gruszkowo-orzechowe
Z mrożonego ciasta francuskiego.
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (270 g)
- 60 g orzechów laskowych
- 80 g orzechów makadamia
- 60 g migdałów bez skórki
- 400 g śmietany
- 2 jaja
- 75 g cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
- 3 gruszki
- cukier puder do posypywania
- tłuszcz do formy
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
1. Ciasto wyjąć, aby odtajało. Orzechy i migdały grubo pokroić i uprażyć w formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia (w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8 minut).
2. Prostokątną formę do tarty (20x28 cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32 cm) i wyłożyć nim formę. Docisnąć, wyrównać brzegi. Orzechy wyjąć z piekarnika ostudzić.
3. Śmietanę, jajka, cukier i proszek budyniowy wymieszać, obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki oraz orzechy ułożyć na cieście. Zalać śmietaną z jajkami. Piec w 200 st. C 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem.