Ciasto gruszkowo-orzechowe

Z mrożonego ciasta francuskiego.


Reklama

Składniki:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (270 g)
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g orzechów makadamia
  • 60 g migdałów bez skórki
  • 400 g śmietany
  • 2 jaja
  • 75 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  •  3 gruszki
  • cukier puder do posypywania
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

1.       Ciasto wyjąć, aby odtajało. Orzechy i migdały grubo pokroić i uprażyć w formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia (w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8 minut).

2.       Prostokątną formę do tarty (20x28 cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32 cm) i wyłożyć nim formę. Docisnąć, wyrównać brzegi. Orzechy wyjąć z piekarnika ostudzić.

3.       Śmietanę, jajka, cukier i proszek budyniowy wymieszać, obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki  oraz orzechy ułożyć na cieście. Zalać śmietaną z jajkami. Piec w 200 st. C 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem.

 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje