Ciasto jogurtowe

Gdy nie masz pomysłu na deser wypróbuj nasz przepis. Ciasto jogurtowe robi się szybko i łatwo. Za to smakuje wyjątkowo.

Ciasto jogurtowe robi się szybko i łatwo.
Ciasto jogurtowe robi się szybko i łatwo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksowanie: Najpierw jajka miksujemy z cukrem przez ok. 5 minut - zrobią się białe i zwiększą objętość.

Następnie wlewamy jogurt i olej - miksujemy.

Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach miksera.

Przelewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 45 minut (test suchego patyczka jest niezbędny, gdyż takie ciasto lubi się zrumienić na wierzchu a w środku pozostać surowe - wtedy, wyłączamy górny grzejnik w piekarniku i pieczemy tylko od spodu.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas