Ciasto jogurtowe
Gdy nie masz pomysłu na deser wypróbuj nasz przepis. Ciasto jogurtowe robi się szybko i łatwo. Za to smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miksowanie: Najpierw jajka miksujemy z cukrem przez ok. 5 minut - zrobią się białe i zwiększą objętość.
Następnie wlewamy jogurt i olej - miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach miksera.
Przelewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 45 minut (test suchego patyczka jest niezbędny, gdyż takie ciasto lubi się zrumienić na wierzchu a w środku pozostać surowe - wtedy, wyłączamy górny grzejnik w piekarniku i pieczemy tylko od spodu.