Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smak późnego lata.
Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru pudru (plus do posypania)
- drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jogurtu naturalnego
- 10-12 węgierek
Przygotowanie:
1. Masło ubij mikserem. Następnie stopniowo dodawaj cukier i skórkę cytrynową. Powinnaś uzyskać jasny, gładki krem. Ubijając dalej, wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i sok z cytryny.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dno formy do pieczenia (śr. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy. Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki. Ułóż połówki owoców na cieście, miąższem do góry, i dociśnij.
3. Piecz ok. 60 minut, wyjmij z formy po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.