Ciasto kawowo-pomarańczowe
Takie ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Wykorzystaj nasz przepis.
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
- 8 jajek
- 160 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- cukierki o smaku kawowym
- 5 dag orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze rozłożyć równomiernie ciasto i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Budyń zagotować z mlekiem, cukrem i kawą, wystudzić. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochu zimny budyń.
2. Ciasto przekroić na 3 placki. Jeden z nich nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem. Znów nasączyć sokiem i posmarować częścią kremu. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć resztą soku. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem. Udekorować pomarańczą, cukierkami i posiekanymi orzechami włoskimi.