Ciasto kawowo-pomarańczowe
Do popołudniowej herbatki.

Składniki:
Ciasto: - 8 jajek, - 160 g cukru, - 240 g mąki pszennej, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, Krem: - 1 duży budyń waniliowy, - 250 g kostka miękkiego masła, - 0,5 l. mleka, - 6 łyżek cukru, - 0,2 l. soku pomarańczowego, - 1 pomarańcza, - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, - kilka cukierków w kształcie kawy
Przygotowanie:
Białka jajek ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać wymieszane obie mąki i ostrożnie wszystko połączyć. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze rozłożyć równomiernie ciasto i upiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 min. Budyń ugotować z mlekiem, cukrem i kawą, schłodzić. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Schłodzone ciasto przekroić na 3 pasy. Jeden z nich lekko nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem. Nasączyć lekko sokiem pomarańczowym i także posmarować częścią kremu. Przykryć pozostałym plackiem i nasączyć resztą soku pomarańczowego. Ciasto posmarować pozostałym kremem i dekorować pomarańczą i cukierkami. Czas przygotowania 1,5 h. Przepis na 10 porcji.