Ciasto kokosowe do herbaty

Puszyste ciasto z mlekiem kokosowym, pachnące, idealnie pasujące do herbaty, na podwieczorek. Dodane do niego wiórki kokosowe maja cenne właściwości i dostarczą nam sporo błonnika.

Choć wiórki kokosowe kojarzone są niemal wyłącznie z wyrobami cukierniczymi, mają wiele zalet. Zawierają poza spora ilością błonnika również potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe. Wiórki kokosowe mogą stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika.

Reklama

Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 6 jaj, 350 g cukru, 50 g syropu kokosowego, 60 ml stopionego oleju kokosowego, 400 ml mleka kokosowego, 150 ml świeżej śmietany, 40 g tartego kokosa + trochę do dekoracji, 400 g mąki, 100 g mąki kukurydzianej, łyżeczkę proszku do pieczenia.
W misce ubijamy jajka razem z cukrem i syropem kokosowym, aż masa podwoi swoją objętość. Dodajemy stopiony olej kokosowy, następnie mleko kokosowe, płynną śmietanę i wiórki kokosowe.
Następnie, wciąż ubijając, ale powoli, dodajemy mąkę, mąkę kukurydzianą wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do foremki (może być taka w kształcie babki) posmarowanej masłem.
Pieczemy przez 40 do 50 minut w piekarniku nagranym do 180 st. C. Podajemy wystudzone. Wcześniej posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje