Ciasto kokosowo-ananasowe
Ten smak was zachwyci!

Składniki
- biszkopt
- 3 duże jajka (osobno żółtka i białka)
- 80 g - 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 200 g masła
- kokosowa beza
- 4 białka
- 150 g cukru kryształu
- 150 g wiórków kokosowych
- Do nasączenia: 130ml wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Ananasa osączyć, odmierzyć 250ml zalewy, można dodać trochę wody, jeśli będzie za mało. Zalewę ananasową przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować w rondelku.Do miski wlać mleko, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać - masa nie może mieć grudek. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującej się zalewy ananasowej i ugotować gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć moc palnika i trzymać naczynie na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
Białka ubić na sztywną pianę. Ucierać mikserem cały czas, dodając w międzyczasie cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa zgęstnieje. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej mikserem na kremową masę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie na jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do blaszki (25cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu odstawić na około 10 minut. Potem wyjąć go, a blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
Kokosowa beza: białka przełożyć do miski, ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 minuty. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Bezę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika - 170 st. C, funkcja góra-dół, piec ok. 30 min. Po wyjęciu odłożyć do ostudzenia.
Bezę wyjąć z blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce zużywając cały poncz.
Masło ucierać w misce mikserem przez około 2-3 minuty, następnie w trzech partiach dodawać ostudzony budyń. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, na wierzchu ułożyć bezę, ciasto wstawić do lodówki na całą noc.