Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki, - 2 łyżki proszku do pieczenia, - 2/3 kostki masła, - 1 całe jajko, 2 żółtka, - 8 łyżek cukru, szczypta soli, - opakowanie cukru waniliowego, - 2 kg dyni, - 4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Dynię umyć, obrać ze skórki, odkroić środek z pestkami. Zetrzeć dynię na tarce o grubych otworach, posypać cukrem, dusić w rondelku z odrobiną wody przez 10 minut. Mąkę przesiać przez sitko, wysypać na stolnicę. Dodać masło, posiekać nożem na bardzo drobne kawałki. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeszcze chwilkę posiekać. Do masy dodać całe jajko i dwa żółtka, zagnieść ciasto. Uformować z niej kulę i włożyć ją na pół godziny do lodówki. Wyjąć ciasto, rozdzielić na trzy części. Jedną częścią okleić dno formy do ciasta, drugą brzegi formy. Spód ciasta nakłuć lekko widelcem. Wyłożyć na nie masę z dyni, posypać ją cynamonem. Na wierzchu ułożyć warstwę ciasta. Piec 40 minut w piekarniku. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. 1 porcja - 284 kcal Czas przygotowania: 40 minut