Ciasto "kubusiowe"
Coś, co posmakuje nie tylko najmłodszym domownikom.

Składniki
na ciasto
- 200 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 50 g ksylitolu
- 580 g owocowo-warzywnego purée
- 4 łyżki płynnego miodu lub syropu daktylowego bądź klonowego
- 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego
- po 1/3 łyżeczki goździków oraz imbiru
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
na purée
- 2 jabłka (waga 300 g, po obraniu i oczyszczeniu 200 g)
- 5 marchewek (waga 400 g, po obraniu 300 g)
- 1 banan (waga po obraniu 150 g)
Sposób przygotowania purée:
Jabłka i marchewki pokrój na małe kawałki i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ostudź i zmiksuj na purée razem z bananem. Zamiast marchewki możesz użyć dyni, a także dodać inne owoce, np. gruszki czy morele. Pamiętaj tylko, by purée nie było zbyt wodniste!
Sposób przygotowania ciasta:
W misce połącz suche składniki: mąki, zmielone siemię lniane, przyprawy, ksylitol oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, olej oraz purée. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową. Ciasto jest gęste, mokre i sycące.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.
