Ciasto "kubusiowe"

Coś, co posmakuje nie tylko najmłodszym domownikom.

Ciasto "kubusiowe"
Ciasto "kubusiowe"materiały prasowe

Sposób przygotowania purée:

Jabłka i marchewki pokrój na małe kawałki i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ostudź i zmiksuj na purée razem z bananem. Zamiast marchewki możesz użyć dyni, a także dodać inne owoce, np. gruszki czy morele. Pamiętaj tylko, by purée nie było zbyt wodniste!

Sposób przygotowania ciasta:

W misce połącz suche składniki: mąki, zmielone siemię lniane, przyprawy, ksylitol oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, olej oraz purée. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową. Ciasto jest gęste, mokre i sycące.

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe
Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas