Ciasto makowe Julki
Makowiec kojarzy się nieodparcie ze świętami. Ten z naszego przepisu smakuje wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie i zachwyć domowników nowym smakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- dowolna mąka bezglutenowa
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- opakowanie masy makowej z bakaliami
- 2 łyżki siekanej, smażonej skórki pomarańczowej
Masa serowa:
- 2 śmietany kwaśne -12%
- 1/2 litr mleka
- cukier waniliowy
- ½ kostki masła
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/3 cytryny
- rodzynki
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Śmietany zmiksować z całymi jajkami, wlewać powoli, cały czas mieszając, do wrzącego mleka, gdy zacznie się ścinać nadal ogrzewać, aż oddzieli się ser od serwatki.
Na sicie rozłożyć ściereczkę, na nią wykładać ogrzany ser i pozostawić do całkowitego odsączenia. Gdy ser będzie suchy i chłodny, zmiksować go wraz z masłem, sokiem z cytryny i cukrem.
Rodzynki pokroić i dołożyć do masy serowej (nie miksować). Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Nałożyć na spód ciasta masę makową, posiekaną skórkę pomarańczową oraz zmiksowany ser z rodzynkami. Całość włożyć do lodówki na 30 minut.