Składniki: - 750 g czerwonej porzeczki, - 300 g miękkiego masła, - 250 g cukru, - szczypta soli, - 6 jajek, - 400 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 3 łyżki maku, - 100 g mielonych migdałów, - 250 g śmietany, - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Tłuszcz, cukier i sól utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z 4-5 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mak i migdały zmieszać i dodawać na przemian ze śmietaną. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę (39x32 cm) wyrównać. Posypać porzeczkami i piec w 175 st. C przez 30-40 minut na złoty kolor. Oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal