Ciasto makowo-porzeczkowe

Proste i pyszne.

Składniki:

- 750 g czerwonej porzeczki,
- 300 g miękkiego masła,
- 250 g cukru,
- szczypta soli,
- 6 jajek,
- 400 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 3 łyżki maku,
- 100 g mielonych migdałów,
- 250 g śmietany,
- cukier puder do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Tłuszcz, cukier i sól utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z 4-5 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mak i migdały zmieszać i dodawać na przemian ze śmietaną. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę (39x32 cm) wyrównać. Posypać porzeczkami i piec w 175 st. C przez 30-40 minut na złoty kolor. Oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | 60 minut | porzeczki | ciasta z owocami | mak przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje