Ciasto marcepanowo-rabarbarowe

Sezon na rabarbar!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masę marcepanową utrzeć. Rabarbar pokroić na odcinki po ok. 1 cm. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Wmieszać rabarbar. Ciasto nałożyć do prostokątnej formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Piec w 175 st. C przez 60-75  minut. Po 45 minutach przykryć folią aluminiową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas