Ciasto marcepanowo-rabarbarowe
Sezon na rabarbar!
Składniki:
- 100 g masy marcepanowej
- 500 g rabarbaru
- 200 g miękkiego masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 275g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masę marcepanową utrzeć. Rabarbar pokroić na odcinki po ok. 1 cm. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Wmieszać rabarbar. Ciasto nałożyć do prostokątnej formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Piec w 175 st. C przez 60-75 minut. Po 45 minutach przykryć folią aluminiową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.