Ciasto marcepanowo-żurawinowe
Do popołudniowej herbatki.

Składniki na ok. 16 kawałków:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny, - 100 g miękkiego marcepana, - 150 g drobnego cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego, - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, - 4 jajka, - szczypta soli, - 125 g mąki, - 125 g mąki kukurydzianej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
- sok z 1 pomarańczy, - 2 łyżki stołowe cukru, - 2 łyżki stołowe rumu, - cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy. 2. Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawinę i wymieszać. 3. Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło. 4. Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: ok. 2 godziny Wartości odżywcze (1 kawałek): Wartość energetyczna: 275 kcal / 1151 kJ Białko: 3,5 g Tłuszcz: 14,3 g Węglowodany: 33 g