Reklama

Reklama

Ciasto marchewkowe

Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.

Składniki:

  • 400 g marchwi
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 50 g ksylitolu (lub stewii zgodnie z przelicznikiem na opakowaniu)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • łyżka rodzynek

Reklama

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Parzymy rodzynki i odsączamy z wody, orzechy grubo siekamy.
  • W misce ubijamy jajka z olejem, do momentu aż się ze sobą połączą w jednolitą masę.
  • W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ksylitol lub stewię.
  • Do mokrych składników dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy. Wsypujemy suche składniki. Mieszamy delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy, gdy nakłujemy nim ciasto. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy, by ostygło w formie. Wyjmujemy zimne i delikatnie usuwamy papier.

Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 80 min

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje