Ciasto marchewkowe
Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
Składniki:
- 400 g marchwi
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 50 g ksylitolu (lub stewii zgodnie z przelicznikiem na opakowaniu)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- łyżka rodzynek
Sposób przygotowania:
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Parzymy rodzynki i odsączamy z wody, orzechy grubo siekamy.
- W misce ubijamy jajka z olejem, do momentu aż się ze sobą połączą w jednolitą masę.
- W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ksylitol lub stewię.
- Do mokrych składników dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy. Wsypujemy suche składniki. Mieszamy delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy, gdy nakłujemy nim ciasto. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy, by ostygło w formie. Wyjmujemy zimne i delikatnie usuwamy papier.
Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 80 min